Bakso

Bakso

Bakso, voor velen een geluid dat herinneringen oproept aan drukke straten in Indonesië waar straatverkopers hun dampende kommen met deze geliefde gehaktballetjes serveren. Maar wat is het precies? Het is meer dan zomaar een gerecht; het is een symbool van de rijke culinaire traditie van Indonesië.

Deze hartige soep, gemaakt van vleesballetjes, meestal rundvlees, geserveerd in een warme bouillon en vaak vergezeld van noedels, heeft de harten van velen veroverd, zowel lokaal als internationaal. De zachte textuur van de balletjes, gecombineerd met de rijke en hartige bouillon, zorgt elke keer weer voor een onvergetelijke eetervaring.

Recept Bakso

Bakso is meer dan alleen de smaak. Het vertelt het verhaal van Indonesië, van zijn mensen en van de liefde voor eten. Elk ingrediënt, elke specerij die wordt toegevoegd, vertelt een stukje van dit verhaal.
Gang Soep
Keuken Indonesisch / Chinees
Keyword Bakso
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale Tijd 50 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 615 kcal

Ingrediënten

  • 500 gram rundvlees fijngemalen
  • 100 gram tapiocameel
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 ei
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 lente-uitjes fijngesneden
  • 2 liter runderbouillon
  • 200 gram rijstnoedels of glasnoedels
  • Groenten naar keuze bijv. paksoi, taugé
  • Gebakken uitjes en sambal optioneel voor garnering

Bereiding

  1. Meng in een kom het fijngemalen rundvlees, tapiocameel, fijngesneden knoflook, ei, zout en peper.
  2. Kneed het mengsel goed door tot het een stevige consistentie heeft.
  3. Vorm met je handen kleine ronde balletjes van het mengsel.
  4. Breng de runderbouillon aan de kook in een grote pan.
  5. Zodra de bouillon kookt, voeg je de vleesballetjes toe.
  6. Laat ze ongeveer 20 tot 25 minuten sudderen tot ze gaar zijn en boven komen drijven.
  7. Voeg de rijst- of glasnoedels toe aan de bouillon en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  8. Voeg daarna de groenten toe en laat deze kort meekoken totdat ze zacht zijn, maar nog wel een bite hebben.
  9. Schep de bouillon, noedels, groenten en Bakso-balletjes in kommen.
  10. Garneer met fijngesneden lente-uitjes, gebakken uitjes en eventueel een lepeltje sambal voor wat extra pit.

Alternatieven en variaties

Natuurlijk kun je creatief worden met met dit recept.

Veggie

Vervang het rundvlees door tofu of tempeh voor een vegetarische variant.

Pittig

Voeg wat chili of sambal toe voor een kick.

met Zeevruchten

Vervang het rundvlees door garnalen of vis voor een frisse draai.

Deel ons op social media