Bakso
Bakso, voor velen een geluid dat herinneringen oproept aan drukke straten in Indonesië waar straatverkopers hun dampende kommen met deze geliefde gehaktballetjes serveren. Maar wat is het precies? Het is meer dan zomaar een gerecht; het is een symbool van de rijke culinaire traditie van Indonesië.
Deze hartige soep, gemaakt van vleesballetjes, meestal rundvlees, geserveerd in een warme bouillon en vaak vergezeld van noedels, heeft de harten van velen veroverd, zowel lokaal als internationaal. De zachte textuur van de balletjes, gecombineerd met de rijke en hartige bouillon, zorgt elke keer weer voor een onvergetelijke eetervaring.
Recept Bakso
Ingrediënten
- 500 gram rundvlees fijngemalen
- 100 gram tapiocameel
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 ei
- Zout en peper naar smaak
- 2 lente-uitjes fijngesneden
- 2 liter runderbouillon
- 200 gram rijstnoedels of glasnoedels
- Groenten naar keuze bijv. paksoi, taugé
- Gebakken uitjes en sambal optioneel voor garnering
Bereiding
- Meng in een kom het fijngemalen rundvlees, tapiocameel, fijngesneden knoflook, ei, zout en peper.
- Kneed het mengsel goed door tot het een stevige consistentie heeft.
- Vorm met je handen kleine ronde balletjes van het mengsel.
- Breng de runderbouillon aan de kook in een grote pan.
- Zodra de bouillon kookt, voeg je de vleesballetjes toe.
- Laat ze ongeveer 20 tot 25 minuten sudderen tot ze gaar zijn en boven komen drijven.
- Voeg de rijst- of glasnoedels toe aan de bouillon en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Voeg daarna de groenten toe en laat deze kort meekoken totdat ze zacht zijn, maar nog wel een bite hebben.
- Schep de bouillon, noedels, groenten en Bakso-balletjes in kommen.
- Garneer met fijngesneden lente-uitjes, gebakken uitjes en eventueel een lepeltje sambal voor wat extra pit.
Alternatieven en variaties
Natuurlijk kun je creatief worden met met dit recept.
Veggie
Vervang het rundvlees door tofu of tempeh voor een vegetarische variant.
Pittig
Voeg wat chili of sambal toe voor een kick.
met Zeevruchten
Vervang het rundvlees door garnalen of vis voor een frisse draai.