Spekkoek

Spekkoek

Spekkoek, ook bekend als lapis legit, is een traditionele Indonesische cake die bestaat uit laagjes van rijke, gekruide cake met een kenmerkend patroon van donkere en lichte lagen.

Het is een populaire lekkernij in Indonesië en wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden zoals feesten en vieringen.

Spekkoek wordt gemaakt door afwisselend dunne lagen van twee verschillende beslagsoorten op elkaar te bakken.

Het beslag bestaat meestal uit boter, suiker, eieren, bloem en een mix van specerijen zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en kardemom.

Elke laag wordt afzonderlijk gebakken onder de grill of in de oven, en de laagjes worden op elkaar gestapeld totdat de gewenste hoogte is bereikt.

Het resultaat is een rijke, smaakvolle cake met een unieke textuur en uitstraling.

Recept Spekkoek

Het recept voor de Spekkoek is voldoende voor 4 personen.
Gang Bijgerecht
Keuken Indonesisch / Chinees
Keyword Spekkoek
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 2 uren
Totale Tijd 2 uren 30 minuten
Geschikt voor 1 Koek
Calorieën 415 kcal

Ingrediënten

  • 250 Gram Boter op kamertemperatuur
  • 250 Gram Fijne kristalsuiker
  • 6 Eieren
  • 250 Gram Bloem
  • 1 Theelepel Vanille-extract
  • 1 Theelepel Kaneelpoeder
  • 1/2 Theelepel Gemalen kruidnagel
  • 1/2 Theelepel Gemalen nootmuskaat
  • 1/2 Theelepel Gemalen kardemom
  • 1/4 Theelepel Zout
  • Plantaardige olie om in te vetten

Voor het donkere beslag:

  • 1 Theelepel Cacaopoeder
  • 1/2 Theelepel Kaneelpoeder

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160°C en vet een ronde bakvorm (ongeveer 24 cm diameter) in met plantaardige olie.
  2. In een grote kom, meng je de boter en suiker tot een luchtig mengsel.
  3. Voeg één voor één de eieren toe en meng goed na elke toevoeging.
  4. Voeg de bloem, vanille-extract, kaneelpoeder, kruidnagel, nootmuskaat, kardemom en zout toe aan het boter-suikermengsel. Meng goed tot een glad beslag.
  5. Verdeel het beslag in twee gelijke delen.
  6. Voeg aan één deel, het cacaopoeder en extra kaneelpoeder toe en meng goed.
  7. Begin met een laag van het lichte beslag in de bakvorm en strijk het glad met een spatel.
  8. Bak in de voorverwarmde oven gedurende 4 tot 6 minuten, of tot de laag lichtbruin is geworden.
  9. Haal de bakvorm uit de oven en voeg een laag van het donkere beslag toe over de lichte laag.
  10. Strijk het glad met een spatel en bak opnieuw gedurende 4 tot 6 minuten, of tot de donkere laag lichtbruin is geworden.
  11. Herhaal de lagen licht en donker beslag totdat al het beslag op is.
  12. Je kunt zoveel lagen maken als je wilt, maar traditionele spekkoek heeft meestal 18 tot 20 lagen.
  13. Eindig met een laag van het lichte beslag bovenop en bak de spekkoek nogmaals gedurende 4 tot 6 minuten, of tot de bovenste laag lichtbruin is geworden.
  14. Haal de bakvorm uit de oven en laat de spekkoek volledig afkoelen in de vorm.
  15. Eenmaal afgekoeld, kun je de spekkoek uit de vorm halen en in plakjes snijden om te serveren.
Deel ons op social media