Satesaus

Satésaus, ook wel pindasaus genoemd is natuurlijk niet weg te denken bij de nasi of de bami. Maar ook erg lekker bij de patat en vele andere gerechten.
Daarbij kun je natuurlijk de kant en klare variant uit de supermarkt halen, maar je kunt het ook heel simpel zelf maken. En dat is ook handig als je in het buitenland bent en toch deze heerlijke saus wilt eten.
Het voordeel van de saus is dat het bijna nooit zal mislukken, en dat je helemaal zelf kunt bepalen hoe scherp de satésaus moet zijn. Je voegt heel simpel meer of minder sambal toe.
Overigens, als je een keer een grotere hoeveelheid van deze saus wilt maken, kan dat simpel door meerder hoeveelheden van de ingrediënten te nemen.

Recept satésaus
Wordt ook wel pindasaus genoemd.
Ingrediënten
- 5 Grote eetlepels Pindakaas
- 1 Blikje Tomatenpuree
- 2 Theelepels Sambal (Gekocht in de winkel, of zelf gemaakt.)
- 0,5 Theelepel Cayennepoeder
- 100 Milliliter Water
- 1 Eetlepel Azijn
- 3 Eetlepels Ketjap manis
Bereiding
Neem uit een pot pindakaas 5 eetlepels pindakaas, en doe dit een een pan. Er mag rustig een bult op de lepel zitten.
Plaats de pan op een laag vuur.
Doe hierbij het water, de inhoud van een blikje tomatenpuree, de sambal, de ketjap manis en het azijn.
Langzaam het geheel blijven verhitten, waarbij je doorgaans moet blijven roeren. Het beste gaat dit met een vork. Met een garde neem je te veel van de satésaus op in de garde.
Blijven roeren totdat je een gladde saus krijgt, niet te dik en niet te dun.
Nu kun je voorzichtig de cayennepoeder er doorheen roeren. Als je het niet zo scherp wilt kun je de cayennepoeder ook weg laten.