Martabak
Martabak, ook wel bekend als martabak manis, is een populair Indonesisch dessert dat lijkt op een dikke pannenkoek of cake.
Het wordt vaak verkocht op straat als een zoete traktatie en is geliefd om zijn zachte, luchtige textuur en rijke, zoete smaak.
Martabak wordt meestal gemaakt van een beslag van bloem, suiker, gist, en melk, en wordt gebakken in een grote platte pan.
Het beslag wordt vervolgens besmeerd met gesmolten boter of margarine en bestrooid met een mengsel van suiker, gehakte pinda’s en soms ook chocoladekorrels of kaas.
Na het bakken wordt het in vierkante of rechthoekige stukken gesneden en geserveerd met een zoete saus gemaakt van onder andere gecondenseerde melk, suiker en vanille.
Het dessert kan ook worden gevuld met andere zoete ingrediënten, zoals chocolade, noten en fruit, om de smaak te variëren.
Martabak is geliefd als streetfood in Indonesië en wordt vaak gegeten als dessert of als lekkernij voor speciale gelegenheden.
Het is een smakelijke en vullende traktatie die zowel kinderen als volwassenen aanspreekt vanwege de heerlijke zoete smaak en de unieke textuur.
Recept Martabak
Ingrediënten
- 250 Gram Bloem
- 1 Theelepel Bakpoeder
- 1/2 Theelepel Baking soda
- 1/2 Theelepel Zout
- 1/2 Theelepel Vanille-extract
- 2 Eieren
- 150 Milliliter Melk
- 100 Gram Suiker
- 50 Gram Boter gesmolten
- Extra boter of olie om te bakken
- Voor de topping:
- 100 Gram Suiker
- 100 Gram Pinda’s grof gehakt
- Optioneel: chocoladekorrels geraspte kaas, of andere gewenste vullingen
Bereiding
- Meng in een kom de bloem, bakpoeder, baking soda en zout.
- Voeg de vanille-extract, eieren, melk, suiker en gesmolten boter toe aan het bloemmengsel en meng alles goed door elkaar tot een glad beslag.
- Verhit een grote platte pan (bij voorkeur anti-aanbak) op middelhoog vuur en smelt wat boter of verwarm wat olie in de pan.
- Giet een dunne laag van het beslag in de pan en bak de martabak aan beide kanten tot het gaar en goudbruin is.
- Herhaal dit proces tot al het beslag op is en je meerdere lagen hebt opgebouwd.
- Terwijl de martabak bakt, meng je in een aparte kom de suiker en gehakte pinda’s voor de topping.
- Zodra de martabak klaar is, bestrijk je de bovenkant met gesmolten boter en bestrooi je het met het suiker-pinda mengsel (en eventueel andere gewenste vullingen zoals chocoladekorrels of geraspte kaas).
- Snijd de martabak in vierkante of rechthoekige stukken en serveer het warm.
- Voor de zoete saus:
- Meng alle ingrediënten voor de zoete saus in een kleine pan en verwarm het op laag vuur terwijl je continu roert, tot de suiker is opgelost en de saus iets is ingedikt.
- Haal de zoete saus van het vuur en laat het afkoelen.
- Serveer de afgekoelde zoete saus erbij als dip.