Kroepoek maken
Kroepoek hoort net als satésaus bij de nasi en bami. Hoewel je het natuurlijk ook als chips en bij allerlei andere gerechten kun eten.
Welke kroepoek hangt natuurlijk van je eigen smaak af, of liever gezegd hoe scherp wilt je het hebben.
Vanzelfsprekend kun je de kant en klare versie kopen, zoals je deze in iedere supermarkt kunt kopen. Je kunt het ook zelf maken, en dat in twee versies.
In de meeste Toko’s kun je een ongebakken variant kopen. Daarbij hoeft het alleen nog maar even gebakken te worden in olie.
Nog lekkerder is het als je alles helemaal zelf doet. Dus en het deeg zelf maken, en zelf in olie bakken.
Recept Kroepoek maken
Natuurlijk ook al chips erg lekker.
Ingrediënten
- 500 Gram Garnalen
- 250 Gram Tapiocameel
- 3 Teentjes Knoflook
- Zout
- Water
Bereiding
Garnalen pellen, of gepelde garnalen kopen.
De gepelde garnalen in een keukenmachine fijn malen.
Pel de knoflooktenen en hak deze fijn.
Fijn gemalen garnalen in een grote kom doen en het tapiocameel toevoegen. Voeg knoflook, een beetje zout en wat water toe. Meng dit alles tot een glad deeg.
Als je een wat scherpere variant wilt kun je eventueel wat sambal door het deeg mengen.
Rol het deeg uit op het werkblad. Rol het vervolgens uit tot een rol ter dikte van je pols, plus minus vijf centimeter doorsnede.
Verpak het deeg in aluminiumfolie en stoom het gedurende 2 uur in een rijstkoker of stomer.
Na deze twee uur de oven voorverwarmen op 70 a 80 graden.
Haal het deeg uit het aluminiumfolie, en snij de rol in plakjes van enkele millimeters dikte.
Leg deze plakjes op het bakblik en droog gedurende enkele uren in de oven. Dit duurt soms wat langer, soms wat korter. Bij mooi weer kun je dit ook in de zon doen. Dan natuurlijk wel afdekken.
Als de plakjes goed droog zijn de plakjes in de frituurpan bakken. Dit kun je eventueel ook doen in een pan met olie. De olie moet ogenveer 170 a 180 graden zijn.
Dit frituren gaat erg snel, dus er wel bij blijven.
De kroepoek uit laten lekken op wat keukenpapier.