Ajam pangang

Ajam pangang is één van de Chinese gerechten die je een keer moet proberen, de heerlijke zoete en hartige smaak is echt bijzonder.
In ons geval maken we vandaag Ajam pangang op dezelfde variant dan dat we babi pangang maken, alleen hier is het verschil dat we dus ajam, kip, en niet babi, varkensvlees, gebruiken.
Je kunt dit recept, als je dus niet van kip houdt, gewoon met varkensvlees maken, maar ik persoonlijk vindt het met kip toch wat lekkerder.
Ajam pangang betekent in het Indonesisch zoveel als geroosterde kip, in ons geval wordt de kip natuurlijk al wel in stukken gesneden en met de lekkere saus eroverheen geserveerd.

Recept Ajam pangang
Het recept voor de Nederlands-Indonesische ajam pangang is voldoende voor 4 personen.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale Tijd 1 uur
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 79 kcal
Ingrediënten
- 400 Gram Kipfilet
- 1 Ui
- 2 Knoflookteentjes
- 3 Centimeter Verse gember
- 1 Theelepel Sambal oelek
- 2 Eetlepel Ketjap manis
Voor de saus:
- 2 Sjalotten
- 1 Klein blikje Tomatenpuree
- 0,5 Theelepel Laos
- 0,5 Theelepel Korianderpoeder
- 1 Theelepel Vissaus
- 1 Theelepel Bruine basterdsuiker
- 1 Eetlepel Azijn
- 2 Eetlepel Rijstwijn
- 3 Eetlepel Ketjap manis
- 3 Eetlepel Ketchup
- 250 Milliliter Water
- 1 Eetlepel Maizena
Bereiding
- Om met de ajam pangang te beginnen gaan we als eerste de ui schoonmaken, snij deze in fijne stukken.
- Maak de knoflook en de gember schoon en snij ook deze in fijne stukken.
- Pak een kom en voeg de ui, knoflook,gember, sambal oelek, en wat sojasaus toe.
- Meng dit goed door elkaar, leg het vlees bij de marinade in de kom en dek dit goed af.
- Zet de kom met het vlees en de marinade in de koelkast, laat dit voor minimaal 1 uur in de koelkast trekken.
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Leg het vlees op een rooster uit de oven, doe het vlees dus niet in een ovenschaal.
- Doe het rooster in de oven en leg er een stuk bakpapier onder, dit zorgt er voor dat je oven niet vies word als het vlees begint te lekken.
- Bak de kip voor 30 minuten in de oven.
- In de tussentijd gaan we nu met de saus beginnen, hiervoor pak je als eerste een kom.
- Maak de sjalooten schoon en snipper de sjalotten in fijne stukken.
- Verwarm een pan op middelhoog vuur met wat olie erin, voeg de sjalotten toe en fruit deze voor gedurende twee minuten.
- Voeg de tomatenpuree toe en laat deze twee minuten mee bakken.
- Voeg de laos, het korianderpoeder, vissaus, bruine basterdsuiker, azijn, rijstwijn, ketjap manis, ketchup en het water toe. Laat alles voor ruim 5 minuten pruttelen.
- Voeg als laatste de maizena toe, roer dit goed door de saus en breng alles nog een keer aan de kook.
- Haal de kip uit de oven en snij deze in stukken.
- Als de saus lekker dik is, kun je deze met de kip samen serveren.
Deel ons op social media