Tongseng
Tongseng is niet zomaar een gerecht; het is een symbool van traditie, cultuur en de rijke smaken van de Indonesische keuken. Als je ooit de gelegenheid hebt gehad om door de levendige straten van Java te wandelen, heb je wellicht de verleidelijke geur van Tongseng opgemerkt, die uit de lokale warungs (kleine eetstalletjes) komt. Het is een gerecht dat, hoewel diepgeworteld in de Indonesische cultuur, zijn weg heeft gevonden naar de harten (en magen) van mensen over de hele wereld.
De oorsprong is net zo rijk en gevarieerd als de ingrediënten die erin gaan. Traditioneel gemaakt van geitenvlees, gemengd met een melange van specerijen en badend in een rijke saus van kokosmelk, vertegenwoordigt dit gerecht de essentie van wat de Indonesische keuken te bieden heeft. Het brengt warmte, comfort en een explosie van smaken die moeilijk te weerstaan zijn.
Maar wat maakt Tongseng echt speciaal? Is het de unieke combinatie van kruiden? De manier waarop het vlees zo zacht wordt dat het bijna smelt in je mond? Of is het de liefde en zorg waarmee het wordt bereid? Misschien is het een combinatie van dit alles. Wat we wel zeker weten, is dat Tongseng een gerecht is dat het waard is om gevierd te worden.
Recept Tongseng
Ingrediënten
- 500 gram geitenvlees in blokjes gesneden
- 400 milliliter kokosmelk
- 2 stengels citroengras gekneusd
- 3 sjalotjes fijngesneden
- 3 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 rode pepers fijngesneden (meer of minder naar smaak)
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel kurkuma
- 2 tomaten in blokjes gesneden
- 2 eetlepels plantaardige olie
- Zout en peper naar smaak
- 100 milliliter water
Bereiding
- Verhit de olie in een grote pan en fruit de sjalotjes, knoflook en rode pepers tot ze zacht en geurig zijn.
- Voeg het geitenvlees toe en bak tot het vlees aan alle kanten bruin is.
- Strooi de korianderzaad en kurkuma erover en meng goed.
- Voeg de kokosmelk, het water en de citroengrasstengels toe en breng het mengsel aan de kook.
- Zodra het kookt, zet je het vuur lager en laat je het geheel sudderen tot het vlees zacht en gaar is, dit duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.
- Voeg de tomatenblokjes toe en kook nog 10 minuten.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de Tongseng met witte rijst of noedels en geniet van je culinaire reis naar Indonesië!
Alternatieven en variaties
Vegetarisch
Wie zegt dat dit alleen voor vleesliefhebbers is? Vervang het vlees door tempeh of tofu voor een vegetarische twist.
Variatie met kip
Ben je niet zo’n fan van geitenvlees? Gebruik dan kip voor een lichtere versie van dit heerlijke gerecht.
Pittig
Voor de liefhebbers van pittig eten: voeg extra rode pepers of sambal toe voor die extra kick.
Met zeevruchten
Vervang het vlees door garnalen of vis voor een zeevruchtvariant van Tongseng.